Междуведомствен кризисен щаб ще овладява на кризата в енергетиката, който да предложи

...
Междуведомствен кризисен щаб ще овладява на кризата в енергетиката, който да предложи
Коментари Харесай

Новото правителство с първо извънредно изявление

Междуведомствен спешен щаб ще овладява на рецесията в енергетиката, който да предложи решения за сигурността, механизми за надзор и смъкване на цените на горивата, както и на цената на електрическата енергия. Това разгласи служебният министър-председател Гълъб Донев по време на конференция в Министерския съвет.Той ще се управлява от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев.

Министърът на енергетиката Росен Христов съобщи, че обстановката с газа е сериозна, в случай че не и сериозна и проблемите са както с количествата, по този начин и с метода на доставка на горивото. Христов сподели също, че азерския газ е поскъпнал в последните дни в пъти по отношение на обещаната. Той акцентира също, че има финансова рецесия в " Булгаргаз " и не може да заплати и сегашните доставки.

" Прословутите контрактувани 7 танкера в действителност не са контрактувани, а сега сме на равнище оферта ", сподели енергийният министър Росен Христов.

" За страдание би трябвало да кажа, че обстановката, обвързвана с доставките на газ, е сериозна, с цел да не употребя думата " сериозна ". Противно на упованията имаме дефицит на контрактуваните количества до края на годината. Имаме подсигурени количества до края на септември, само че извънредно незадоволителни, с цел да задоволят потреблението до края на годината ", сподели още Росен Христов.

" Няма и слотове за доставката в България. Търсят се да се закупят, само че това ще оскъпи природния газ, а през последните дни газът, който постъпва от Азербайджан и за който се споделяше, че е доста по-евтин, към този момент е по-скъп.  " Булгаргаз " е изпаднал в тежко финансово положение, не може да разплати даже тези количества, търси се метод за излекуване на сдружението ", добави служебният енергиен министър, съобщи Стандарт.

Това, което счита да направи страната, е да разгласи търг за доставка на полутечен газ.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР